Historia

MLL Laaksolahti - oman alueen lapsiperheille jo vuodesta 1995


Yhdistyksen perustaminen


Perimätiedon mukaan muutama äiti oli saanut yhteisen ajatuksen leikkipuistossa tavatessaan, että myös Laaksolahden alueella voisi toimia MLL yhdistämässä alueen lapsiperheitä. Laaksolahden paikallisjaosto perustettiin 2.11.1995. Ensimmäisenä puheenjohtajana aloitti Jaana Hakola. 


Toiminta 1990-luvulla


Heti ensimmäiseksi vuonna 1996 avattiin Laaksolahden monitoimitalolle torstai-aamupäivisin toimiva perhekahvila. Myös kerhotoiminta päätettiin aloittaa vähitellen. Ensimmäiset kerhot olivat kuvataidekerho sekä tenava- ja satujumppa. Heti tammikuussa 1996 pidettiin myös ensimmäinen lastenkaitsija-kurssi. Suunnitelmana oli myös järjestää teemakursseja (luontokursseja keväällä ja syksyllä, isä-lapsikursseja, ensiapukursseja ja "miten elän murrosikäisen kanssa" -kurssi). Ensimmäisinä tapahtumina järjestettiin keväällä Ystävänpäivä-ilta monitoimitalolla sekä Naistenpäivä. Syksyllä 1996 pidettiin kuivakukkakurssi ja Lystisunnuntai Laaksolahden monitoimitalolla sekä Jokeri Pokeri Box -taikashow. Heti alusta alkaen päätettiin myös julkaista jäsentiedote (4-6 krt/v) ja osaston tavoitteena oli saada vuoden 1996 mennessä 100 jäsentä. Ensimmäisessä kevätkokouksessa oli mukana 24 jäsentä. 

Seuraavana toimintakautena, vuonna 1997, jäseniä oli jo 280. Lähderannan leikkipuistossa kävijät vastasivat vapaaehtoisvuoroin lelulaatikoiden avaamisesta. Kerhojen ja perhekahvilan lisäksi järjestettiin mm. keväällä nukketeatteripäivä. 

Vuonna 1998 puheenjohtajana toimi Tarja Haara. Yhdistyksen toiminta oli erittäin aktiivista. Kerhojen ja perhekahvilan lisäksi järjestettiin Mikko Alatalon konsertti, perinteeksi muodostuneet lastenvaatteiden ja -tarvikkeiden kirpputorit Laaksolahden monitoimitalolla sekä keväällä että syksyllä. Vuoden mittaan järjestettiin myös koko perheen metsäretki Nuuksioon, Lystisunnuntai, pikkujouluteatteriretki Helsinkiin ja "Inkkari"-kesäleiri Heinävedellä, johon osallistui 14 perhettä. Tuolloin hankittiin myös kummilapsi Intiasta Pelastakaa Lapset ry:n kautta. Kerhotoiminta oli runsasta ja aktiivista. Jupperin koululla toimi Jippii-kerho, koululaisten iltapäiväkerho. Yhdistyksen järjestämänä toimi 23 erilaista kerhoryhmää, joiden vetäjiksi oli palkattu 12 ohjaajaa. Uutena oli tuolloin Metsämörri-ryhmät. Alueella toimi 14 koulutettua lastenkaitsijaa ja 17 äitiä koulutettiin ns. tukisiskoiksi ensimmäistä lastaan odottaville ja muille pienten vauvojen äideille. MIetittiin, että myös isille voisi perustaa oma kalastuskerho...

Vuonna 1999 jäseniä oli jo 499. Riitta Heinonen toimi puheenjohtajana. Kerhoja järjestettiin edelleen paljon, myös kesällä kolme lasten kuvataidekurssia. Kesällä pidettiin myös perheleiri "ritareille ja linnanneidoille" Hauholla, johon osallistui 15 perhettä, yhteenä 62 henkilöä. Lisäksi järjestettiin teatteri-ilta Espoossa, Lystilauantai, kirpputorit sekä välitettiin lastenkaitsijoita. 


Toiminta 2000-luvulla


Vuoden puheenjohtajana aloitti Leena Savio. Kerhotoiminta oli edelleen aktiivista: lieävsti kehitysvammaisten liikuntakerhoja (2 kpl), kuvataidekerhoja, käsityökerho, liikuntaleikkikouluja, Metsämörri-koulua, muskareita, tenavajumppia, joista kaikista pääsi nauttimaan yhteensä 249 lasta 12 ohjaajan kanssa. Suosittuja olivat edelleen Laaksolahden perhekahvila, Lähderannan leikkipuisto, lastenkaitsijat, tapahtumat ja kirpputorit. Ohjelmallinen metsäretki Nuuksion Haukkalammelle keräsi ennätykselliset noin 200 kävijää. Lisäksi järjestettiin kesällä "Peikki-leiri" Hauholla. Tänä vuonna syntyi myös idea tehdä vauvan syntymän kunniaksi onnittelukortteja ja jakaa niitä neuvoloiden kautta ensisynnyttäjille. 

Vuoden 2001 kuluessa jäsenmäärä oli jo 545. Tavoitteena oli tehdä omat kotisivut nettiin. Kerhojen, perhekahvilan, kirpputorien lisäksi järjestettiin kesällä suosittu metsäretki Nuuksioon ja kesäkuussa seikkailuleiri perheille Suonenjoelle. 

Vuonna 2002 puheenjohtajana aloitti Annika Saarinen ja yhdistyksen jäsenmäärä kasvoi edelleen 649 aikuisjäseneen. Tuolloin perustettiin perhekahvila Karakallioon, kun selvisi, että myös Karakallio ympäristöineen kuuluu yhdistykseen. Aluksi perhekahvila toimi Karakallion asukaspuistossa, mutta siirtyi toimivampien tilojen vuoksi pian seurakunnan omistamaan Karakappeliin. Aktiiveille jäsenille järjestettiin upea hemmotteluilta päiväkoti Runoratsussa, syksyllä pidettiin koko perheen liikuntatapahuma Lähderannan koulun kentällä, alettiin suunnitella Ritona-projektia lähiyhdistysten kanssa. Keväinen kirpputori pidettiin Auroran koululla Laaksolahden monitoimitalon sijana. Kerhoista uutena oli tanssikoulu 5-6 -vuotiaille. 

Vuonna 2003 kerhot jatkoivat suosiotaan. Uutena perhekahvilana aloitti Järvenperän perhekahvila. Lastenkaitsija-koulutus järjetettiin syksyllä. Perinteinen kirpputori (2 krt/vuodessa) siirtyi suosionsa takia isompiin tiloihin Karakallion koululle. 

Jäsenmäärä oli kasvanut vuonna 2004 jo 803:een, joista noin 200 oli nuorisojäsentä. Anne Ojanen aloitti yhdistyksen puheenjohtajana. Toimintaa jatkettiin hyväksi havaitulla mallilla. Kerhoista toimivat muskarit, kuvataidekerhot, liikkarit ja tenavajumpat. Perhekahviloista jatkoivat Laaksolahti ja Krakallio. Kirpputoreja pidettiin 2 kertaa vuodessa. Yhdistys liittyi Laaksolahden kirjaston ystävät -yhdistykseen. Alueen lastenkaitsijoilla riitti töitä ja heille järjestettiin kaksi omaa tapaamista. Yhdistys osallistui Jupperin koulun Simaa ja sirkushuveja -tapahtumaan vappuna. Muumi-kornsertti sai suuren suosion. Sinne myytiin noin 300 lippua. 

Seuraavana toimintakautena kerhot, kaksi perhekahvilla ja kirpputorit pyörivät mukavasti. Syksyllä järjestettiin viimeinen lastenkaitsijakolutus. Vuodesta 2006 lähtien paikallisyhdistykset eivät enää järjestäneet itse lastenkaitsijatoimintaa vaan keskusjärjestö otti sen vastuulleen. Jupperin koululla järjestettiin Juvenalia-kuoron joulukonsertti.

Vuonna 2006 yhdistyksen puheenjohtajana aloitti Mari Österberg. Jäseniä oli 626 aikuisjäsentä ja 230 nuorisojäsentä. Yhdistys sai ensimmäisen kunniajäsenensä, Eija Volasen (ent. Snabb), jola oli ollut mukana yhdsityksen toiminnassa alkuvuosista lähtien mm. hoitamalla yhdistyksen kirjanpidon ja kaiken yhdistyksen rahaliikenteen. Varainhankinta tapahtuu pääasiassa jäsenmaksuilla sekä joskus tapahtumien yhteydessä järjestettävillä arpajaisilla tai buffetilla. Yhdistyksen varallisuus on pysynyt vuosien mittaan tyydyttävänä eli rahat ovat riittäneet nyyisen toiminnan järjestämiseen. 

Syksyllä 2006 järjestettiin Satu Sopasen ja lystikkäiden lastenkonsertti Jupperin koululla. Yleisöä oli noin 300. Yhdessä Laaksolahden Marttojen kanssa järjestettiin yhteinen sieniretki LInnaisten metsään. Alueen neuvoloille (Jupperi, Lähderanta, Karakallio, Viherlaakso ja Bemböle) sekä alueen asukaspuistoille (Karakallio ja Viherkallio) lahjoitettiin kaikille 100 euroa, joilla oli mahdollista hankkia esim. eluja lasten iloksi. Kirpputoreilta alettiin lahjoittaa yli jääneet vaatteet ja tarvikkeet hyväntekeväisyyskohteisiin Suomen ulkopuolelle. 

Vuonna 2007 aikuisjäsenten määrä tippui noin 100:lla. Ns. perustoiminnan lisäksi järjestettiin "Pysytään yhdessä" -ilta Laaksolahden monitoimitalolla, joss oli luennoitsija Väestöliitosta. Keväällä 2007 toimi "Kotiäitiydestä takaisin työelämään" -vertaisryhmä, jossa mukana oli noin 10 äitiä. Yhdistys aloitti tukea Interpedia ry:n kautta nepalilaista kehitystyöhanketta. Hanke pyrki avaikuttamaan erityisesti kotiapulaisina toimivien lasten olosuhteisiin. Vähäisen osallistujamäärän vuoksi kuvataidekerhot lakkautettiin syksyllä 2007.

Vuonna 2008 aikuisjäseniä oli noin 500 ja nuorisojäseniä noin 310. Perustoiminnan lisäksi järjestettiin "Miina ja  Manu" -esitys Jupperin koululla, pääsiäisaskartelutapahtuma Laaksolahden monitoimitalolla ja syksyllä yhdessä Marttojen kanssa sieniretki.

Toimintakautena 2009 jäsenmäärä pysyi lähes yhtä suurena. Yhdistys sai neljä kunniajäsentä (Hanna Mikkonen, Annika Saarinen, Elina Soini, Iiris Ahtola), jotka olivat pitkään toimineet eri tavoin yhdistyksen hyväksi. Perustoiminnan lisäksi alueen lapset saivat nauttia Pellekaija Pumin esityskestä Jupperin koululla. Laaksolahden kirjastossa pidettiin kirjailta, jossa kirjailija Tuija Lehtinen kertoi nuorten kirjoista ja kirjoittamisesta. Uutena toimintana aloitettiin syksyllä koulujen alkaessa lähikouluilla (Jupperi, Karamalmi, Lähderanta, Järvenperä) Uudenmaan piirin organisoima suojatiepäivystys, joka sai paljon positiivista palautetta ekaluokkalaisten vanhemmilta.